lørdag den 25. august 2012

KyskagerFor nylig skulle jeg egentlig have lavet en portion macarons, men i den lille flække, hvor jeg kommer fra og var hjemme på besøg, var mandelmel ikke til at støve op. Selv ikke hos bagerne - det brugte de i hvert fald ikke når de bagte (gad vide, hvad de så bruger).. Nå, men så var gode råd dyre, indtil min geniale søster kom på idéen: Kyskager. Først skulle den lige vendes engang, men jeg kom hurtigt frem til, at det var en super idé. Især fordi jeg havde alle ingredienserne PLUS jeg havde pastafarver i pink, lilla og gul, som egentlig var indkøbt til at kunne bage macarons med. Men nu kunne de også fint anvendes til at pynte kagerne.

Jeg fandt en opskrift hos Frk. Cupcake, som jeg stort set fulgte, dog ændrede jeg lidt. Jeg brugte følgende ingredienser:

Opskrift på kyskager

6 æggehvider
300 g sukker
1 tsk vanilleessens

Denne portion er ret stor og gav så vidt jeg husker 5 bageplader fyldt med kyskager. Det var trods alt også en fest med omkring 30 mennesker, så hellere for mange end for lidt.

Hvis det bare er til hjemmebrug kunne en mindre portion gøre det og jeg ville nøjes med en tredjedel af ovennævnte mængdeangivelser.


 1. Jeg piskede æggehviderne stive (NB: dette går ret hurtigt når man bruger pasteuriserede æggehvider), og inden massen bliver helt stiv skal sukkeret tilsættes lidt af gangen under piskning og det er vigtigt at der også piskes imellem at du tilsætter sukker.

  Marengsmassen er perfekt når den er meget tyk og skinner blankt.
   
 2. Så valgte jeg at fordele massen i tre skåle så jeg kunne lave tre forskellige farver kyskager. Først tilsatte jeg hhv. lidt hindbærsaft fra frosne bær, lidt solbærsyltetøj og lidt citronsaft til hver enkelt portion, hvorefter jeg tilsatte pastafarver til de enkelte portioner indtil jeg syntes massen havde den ønskede farve. Jeg brugte pink, gul og violet, så det i smagen passede til de forskellige farver.
 3. Med en tylpose og en stjerneformet tyl trykkede jeg marengsmassen ud i små kyskager. Det sværeste var til at starte med at sørge for, at kyskagerne blev lige store (af hensyn til bagetiden), men det kom jeg hurtigt efter og fik mere mod og fart på.
 4. Mine kyskager kom til at stå og vente lidt inden de kom i ovnen, men det gjorde ikke noget eftersom de stod køligt i et koldt lokale. Derefter bagte jeg dem ved 100 grader varmluft i lidt over en time.
  Kyskager er færdige når de ser tørre ud.

  NB: Jeg har hørt, at man ikke må åbne ovnen de første 45 minutter af bagetiden, da man kan risikere at ens kyskager falder sammen. Om det er sandt ved jeg ikke, men jeg ville ikke risikere noget, da jeg bagte kyskager for første gang som jeg desuden skulle have med til en fest.


Men som førstegangs-kyskage-bager må jeg sige, at det virkelig var nemt at bage! Jo jo, en del opvask, men let og ret sjovt at trykke kyskager ud på pladen. Og det gik tilmed stærkt efterhånden. Kyskagerne blev en succes og jeg kan varmt anbefale dem :-)2 kommentarer:

 1. De ser gode ud, men til en anden gang, så laver jeg altså bare selv mandelmel ved at blende/hakke mandler i min minihakker til det bliver hel fint .. Evt med smuttede mandler hvis man vil have den lyse farve kun og evt hælde det færdige igennem en sigte så der ingen store stykker kommer med ..
  Jeg lavede selv macaroons i sidste uge på den måde :) opskriften kommer på min blog i løbet af et par dage så kan du se dem - synes resultatet er hel fint uden den meget dyre købte mandelmel :)

  SvarSlet
 2. Jeg har godt hørt, at der er nogen som bare selv hakker eller blender mandler og laver mandelmel ud af det. Det er jo også en del billigere :)
  Jeg var bare lidt nervøs for at bruge min blender fordi jeg et sted læste at man kunne risikere at ødelægge den fordi mandelmelet kunne sidde fast alle steder og da jeg var hjemme ved min mor havde hun ikke en ordentlig stavblender. Men nu har jeg selv fået en stavblender med div. udstyr, - det kunne være dén kunne forvandle mandler til mel. Det skal næsten prøves af! ;)Så mange tak for tippet - jeg glæder mig til at se dine macaroons på bloggen! :)

  SvarSlet

Tak for dit besøg på min blog - læg gerne en kommentar, det bliver jeg så glad for :-)